17 Ekim 2014 Cuma


Kavun keserken çekirdeklerini çöpe atmaya kıyamayanlar el kaldırsın :)) O zaman bu tarif benim gibi olan sizlere de gelsin.Bundan sonra ne yapıyoruz,atmıyoruz.Kavunun çekirdeklerini de kullanıp israfı azaltmaya çalışıyoruz.

SÜBYE   (KAVUN ÇEKİRDEĞİ ŞERBETİ)
REÇETE
2 su bardağı kurutulmuş kavun çekirdeği
4 su bardağı su
1 su bardğı şeker

YAPILIŞI
-Kavun çekirdeklerini isterseniz kurutup isterseniz taze taze liflerinden ayırıp robottan geçirin.
-Tencerede su ve şekerle bir şerbet hazırlayın,kavunçekirdeklerini içine ekleyin.Yarım saat kadar pişirin.
-Şerbeti temiz bir tülbentten süzüp dolapta bekletin,soğuk servis edin.Hadi bakalım afiyet olsun.
Kreplerinizi biraz şımartmaya ne dersiniz.Onlarında güzel güzel süslenmeye hakkı var ama değil mi :))

PANKEK 
REÇETE (4 kişilik)
2 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ
                 


                 
YAPILIŞI
-Tüm malzemeleri ekleyip mikserle karıştırın.
-Tavaya kepçe yardımıyla krepten dökün,pişirin.
-Piştikten sonra kalp kurabiye kalıbıyla şekil çıkartın.Çıkarttığınız şekillerin arasına kahvaltılık çikolata sürüp üst üste koyun(1 şekil için 4tane kalpli krep kullandım ben).Servise hazır 👍



Çocukların her ortamda her şekilde kendilerini özel hissetmelerini çok önemsiyorum.O yüzden onların meyvesularını da hoşlarına gidecek şekilde süsledim.İşte bu gördükleriniz de Allah ne verdiyse içeceği.Suyun içine istediğiniz miktarda meyve koyup yapabilirsiniz.Şişelerin üzerindeki kapakları da kurabiyelerle yaptım.Kabarmayan herhangi bir kurabiye tarifiyle hamur yaptım,kapak büyüklüğünde şekil verip ortasını pipetlerin geçeceği kadar delik açıp pişirdim.

EV YAPIMI MEYVE SUYU
REÇETE
2 litre su
1 kase vişne
1 kase taze üzüm
1 kase doğranmış şeftali
1 kase doğranmış kayısı
1 su bardağı şeker
2 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1/2 limon suyu

YAPILIŞI
-Suyun içine tüm malzemeeleri koyup kaynatın.Piştikten sonra biraz dinlendirip süzgeçten geçirin.Servis edin.

Keklerinizi,kreplerinizi,meyvelerinizi,pastalarınızı şımartacak çok güzel bir süsleme tekniği;bayrak kürdan.Hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.Tek ihtiyacınız olan kürdan,renkli bant,makas.Hadi bakalım kolay gelsin.
Bu tarifi patatesle yapacağınız gibi peynir,peynir/maydanoz ikilisiyle de yapabilirsiniz.

BİBER SARMASI
REÇETE (8 kişilik)
6 adet kırmızı biber
2 adet patates
Bir tutam maydanoz,dereotu,taze soğan(ince doğranmış)
Tuz,karabiber,kırmızıbiber
Süslemek için taze soğan

YAPILIŞI
-Biberleri közleyin.Patatesleri haşlayın.İç harç için biber hariç tüm malzemeleri bir kaba koyup yoğurun.
-Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyun.Çok yavaş bir şekilde bıçakla sap kısmını kesin.Çekirdeklerini ayırın.iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.Bir biberden 2-3 tane çıkıyor.Ortasına patatesli harçtan koyup rulo yapın.
-Süslemek için de taze soğanları 2 dk sıcak suda haşlayın.Biberlere sarıp bağlayın.


Malum parti çocuk partisi olunca kısırı da onlara uygun bir şekilde servis etmek istedim.Sinem İnci'nin ortalıkta gezen legoları işimize yaradı anlayacağınız.Kısırı legolarla buluşturmadan önce tabi ki güzelce hijyenik hale getirdim.Legoları yağlayıp kısırı içine koydum.İyice sıkıştırıp servis tabağına ters çevirip vurarak çıkardım.Yanlız baştan uyarayım sıkışık zamanda yapmayın.Kalıptan çıkması biraz zor oluyor çünkü.Sonra canınızı sıkmasın durduk yere.


KISIR (6-8 kişilik)
REÇETE
2 su bardağı ince bulgur
1 bağ maydanoz
1/2 bağ dereotu
1 bağ taze soğan
1 adet marul
2 adet orta boy soğan
2 adet salatalık
1 kase doğranmış salatalık turşusu
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tuz
Kimyon,karabiber,pulbiber,nane
2 adet limon suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI
-İnce bulguru kaba alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip şişmesini bekleyin.ortalama 15 dakika yeterli olur.
-Kuru soğanları küp küp doğrayıp tavaya alın.biraz yağ ekleyip kavurun.Pembeleşince salçaları ekleyin.5 dakika daha kavurun.Islattığınız bulgurların üzerine bu karışımı döküp tüm bulgurlara bulaşmasını sağlayın.
-Tüm yeşillikleri ince ince doğrayın.Bulgurun üzerine ekleyin.Baharatları,turşuyu,küp doğranmış salatalığı,limon ve yağı ekleyip iyice harmanlayın.Biraz dinlendirip servis yapın.

PÜF NOKTASI
-Salçayla karıştırdığınız bulgurları yeşilliklerle buluşturmadan önce iyice soğumasını bekleyin ki yeşillikler ölmesin.
-Eğer akşamdan yapıp sosunu servis esnasında dökerseniz daha lezzetli olur.Akşamdan yapacağınız zaman hava almayan tupperware tarzı bir kapta saklamanız daha iyi olur.


"Okula Merhaba " partimizin bir diğer servisi ıspanak sarmasıydı.Bildiğiniz krebi ıspanak püresiyle yapıyorsunuz.Tadında hiç bir değişiklik olmuyor.Çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz.Üstündeki süslemeyi de renkli bantlarla yaptım.Nasıl yapıldığını SOFRATERAPİSİ bölümünden öğrenebilirsiniz.

ISPANAKLI SARMA
REÇETE (8/10 kişilik)
3 yumurta
2 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 su bardağı ıspanak püresi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,karabiber
İçi için süzme peynir/krem peynir/süzme yoğurt

YAPILIŞI
Ispanak püresinin yapılışı
-iki avuç ıspanağı yıkayıp saplarıyla birlikte kaynar suya koyup 5 dk haşlayın.Suyunu süzerek blendırdan geçirin.Eğer suyu az gelirse haşlama suyundan ekleyebilirsiniz.
-Krep için püre hariç tüm malzemeleri çiırpın,püre soğuyunca hamura ekleyin.Tavayı iyice ısıtıp krepten bir kepçe alıp pişirin.Ben krebi pişirirken altını biraz kısıp tek taraflı pişirdim..Rulo yapacağım için böyle yaptım ki sardığım zaman hepsi tek renk olsun ton farkı olmasın.
-Krepleri pişirdikten sonra arasına istediğiniz iç malzemesini sürüp kıvırın.Bıçakla iki parmak kalığında kesin.Servis tabağına alabilirsiniz.

PÜF NOKTASI
-Krebin kıvamı boza gibi olacak çok katı olursa sütle açabilirsiniz.Ya da çok cıvık olursa unla kıvamlaştırabilirsiniz.