14 Aralık 2014 Pazar


Değerli şef Yunus Emre Akkor un tarifiyle buyrun Sarımsaklı Pilav.Sarımsağın olması sizi şaşırtmasın.Ben çok beğendim tadını.Ama arzu ederseniz sarımsak miktarını azaltabilirsiniz.Bu pilavın içindeki sarımsak kokusunu bastıran tavuksuyunu mutlaka kullanın.Et yemeklerinin yanında harika bir alternatif.


SARIMSAKLI PILAV (4 kişilik)
REÇETE
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
20 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI
-Pirinci bol suda yıkayıp kenara alın.Üç su bardağı tavuk suyunu tencereye alıp tuzunu ilave edin ve kaynatın.
-Kaynayan tavuk suyuna pirinci ilave edin.Tereyağını başka bir tavada eritin.Eritilmiş tereyağını suyunu çekmeye başlayan pilavın üzerine şeker ve karabiberle birlikte ilave edin.
-Sarımsakları gelişi güzel pirinçlerin arasına batırın ve tencerenin altını iyice kısın.demlendirin.Hadi bakalım afiyet olsun.

Misafir kahvaltısı.Hazırlamakta birşey yokta o çekim aşaması ,ah ah .Hayır beni de anlamıyorlar.Bilmiyorlar ki herşey sizler için



Kurabiyem şekil,önümden çekil.Çok lezzetli bir kurabiye sizlerin yapması için sahaya çıktı efendim .

FINDIKLI KURABIYE (6-8 kişilik)
REÇETE
250 gr tereağı
2 yumurta (sarılar içine)
4 yemek kaşığı şeker
1/2 paket Kabartma tozu,vanilya
1 çay bardağı çekilmiş fındık
Kararında un

YAPILIŞI
-Yağı oda sıcaklığına getirin.Un hariç tüm malzemeleri karıştırın.
-Unu azar azar ekleyin.Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
-Hamurun bir kısmını ayırıp içine kakao ekleyin.
-Hamuru merdaneyle ne çok kalın ne çok ince olacak şekilde açın.Çay bardağıyla yada kalıpla şekiller çıkartın.Kakoku hamuru da aynı şekilde yapın.
-Bir kat sade kurabiyenin üstüne ymurta beyazından biraz sürün,üstüne kakaolu kurabiyeyi koyun.tekrar yumurta beyazı sürün.sade kurabiyeyi yerleştirin.Ben üç kat yaptım.Fazlası kalın olabilir.
-Tepsiye aralıklı dizin.170 derecede 15-20 dk da pişirin.
-Bu kurabiyeyi ceviz büyüklüğünde şekiller veripte pişirebilirsiniz.

12 Aralık 2014 Cuma


Geçtiğimiz günlerde sevgili Muna Mutlu'nun yeni çıkan yemek kitabı Mutlu Tarifler'in lansmanındaydık Zehra Abla,Duygu ve Tuğba yla.Ortam o kadar sıcak Muna o kadar sıcakkanlıydı ki.Herkesle tokalaştı,halini hatırını sordu.Yaklaşık 3 saat oradaydık ve o kadar saat bizimle harika bir şekilde ilgilendi.Buluşma sebebimiz yemek kitabı olunca ikramlarda ona göre hazırlanmıştı.Konsept "altın günü"ydü.Çay oturmalarında yapılabilecek enfes lezzetler vardı.Hepsini sizler için tattım ve tek kelimeyle bayıldım.Tariflerin hepsi Muna Mutlu'ya ait ve tarifleri kitabında ve instagram sayfasında mevcut.

Ikramların genel görünümü.Bir de zeytinyağlı yaprak sarma vardı.Ama ben çekene kadar kalmadı.


Kakaolu Browni


Meyve Soslu Tartolet.Ekipçe en beğendiğimiz lezzetti.


Tavuklu Milföy Kanepe


Mercimek Köftesi


Biber Ezmeli Kanepe



Çikolata ve Fındıklı Beze 


Hindistancevizli Kurabiye





Bulgurlu Labneli Salata



Mutlu Tarifler'in yaş pastası

19 Kasım 2014 Çarşamba



31 Ekim'de Çiğdem Seferoğlu ve Yunus Emre Akkor şeflerimizin davetlisi olarak blogger/iger kahvaltı buluşmasındaydık.Ağırdan alan ben kahvaltının detaylarını ancak yazabiliyorum.

Yunus Şefi hepiniz biliyorsunuzdur,bilmeyenler için anlatayım kendisi Osmanlı Saray Mutfağıyla ilgilenen,bunun üzerine çalışmalar yapan ,“Yemek kitapları Nobel’i” diye de adlandırılan Gourmand Yemek Kitapları Ödülü alan bir şef.Bizleri de Osmanlı Mutfağı üzerine farkındalığımızın artması için biraraya getirdi.

Osmanlı Mutfağı o kadar muazzam bir kültüre sahip ki ne yazık ki biz tam idrakinde değiliz.Saraya gelen misafirin statüsüne göre sofra hazırlandığını,sofraya konulan her bir materyalin bir anlamı olduğunu bilmiyordum.Padişahlarımızın ağır yemeklerden önce gül şerbeti içtiğini ve bunun hazmı kolaylaştırdığını duyunca çok şaşırdım.Mesela sarayda her yemeğin aşçısı farklı olurmuş.Helvayı bir aşçı,eti başka 
aşçı,pilavı başka aşçı pişirirmiş.Mesela 
bademin,nişastanın kaslara verdiği zararı azalttığını ve bu yüzden sarayda sık kullanıldığını biliyor muydunuz.Daha neler neler ...





Yunus Emre Akkor'un yayınlanan birçok kitabı mevcut.Osmanlu Mutfağıyla ilgili bilgilerini ve leziz tariflerini öğrenmek isterseniz şefin kitaplarından sizlerde kitaplığınızda bulundurun derim.Ayrıca Çiğdem Seferoğlu'yla birlikte hazırladıkları Kolay ve Pratik Ev Yapımı Dondurmalar - Sorbeler ve Soslar kitabında çocuklarımız ve bizler için harika reçeteler mevcut.




Bu kitapta ilk basılı Türkçe yemek kitabı.




Bu enfes makaronları Işıl Yalçıner bizler için hazırlamış.Hayatımda yediğim en lezzetli makarondu.




11 Kasım 2014 Salı

Bugün arkadaşlarım kahvaltıda misafirlerimdi.Onlarla beraber çoluk,çocuk çok güzel vakit geçirdik.Sinem İnci'nin sabahtan beri "akidişiiiiimmm akidiiiiişiiiiim " diye dolanmalarını düşünürsek ne kadar mutlu olduğunu görebiliriz.


Bu salatada benim kısır,patates salatasından sonra favorim salatamdır.

 NOHUT SALATASI (4-6 kişilik)
REÇETE
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı bulgur
2 bağ roka
1/2 bağ tere
1/2 bağ maydanoz
1/2 bağ taze soğan 
2 tane kırmızı biber
2 havuç rendesi
2.5 limonun suyu
Tuz,yağ,kırmızı biber,karabiber,sumak

YAPILIŞI
-Nohutu haşlayın,bulgurları üstünü geçecek kadar haşlayın.
-Yeşillikleri ince ince doğrayın.Biberi doğrayın.
-Tüm malzemeleri karıştırın.En son baharatları ve limon suyunu ekleyin..Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI
-Limonun sayısının fazla olması sizi şaşırtmasın.Bu salata ekşiyi kaldırıyor.
-Bu salatayı ben marulla da denedim ama tadını beğenmedim.O yüzden rokayı tercih edin derim.




Peynir tabağı.Bizimkilerden şekli biraz bozulsada .


Krebinize kahve koymayı denediniz mi?Bi denesenize  :))

KAHVELİ PANKEK (4-6 kişilik)
REÇETE
2 yumurta
1 su bardağı süt
1,5 veya 2 su bardağı un
2 paket granül kahve (nescafe)
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı yağ

YAPILIŞI
-Yumurta ve şekeri çırpın.Sütü ekleyin çırpmaya devam edin.
-Kahve ve unu ekleyin.Kıvamı bozadan hallice olacak.
-Tavayı ısıtıp krepten bir kepçe alın,tavaya dökün.Arkalı önlü pişirin.Meyve veya reçellerle servis yapabilirsiniz.

9 Kasım 2014 Pazar

Pazar günlerini hem çok severim hem hiç sevmem.Yani daha doğrusu eğer o pazar yoğun geçecekse harika bir gündür.Ama eğer evde oturacaksam o pazar bitmezde bitmez.Yine de her halükarda pazar günlerinin en sevdiğim saatiiiiiiiiiiiiiiiiiii eveeeeeeeeeeeeetttt bildiniz kahvaltı saatidir.Haftaiçi de güzel sofra hazırlamaya çalışırım ama haftasonlarının yeri ayrıdır.Bugün bu sofra için değişik bir tarif hazırladım;mısırunlu krep.Tadını beğendik ailece.

MISIR UNLU KREP (4 kişilik )
REÇETE
1 veya 1.5 su bardağı süt
1/2 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı un
1 yumurta
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı kabartma tozu

YAPILŞI
-Yumurta ve sütü çırpın.Diğer malzemeleri eleyerek ekleyin.
-Tavanızı ısıtın krepten kepçeyle bir miktar alıp tavaya koyun.arkalı önlü pişirin.

PÜF NOKTASI
-Mısır ununu fazla koyarsanız biraz acılık veriyor.Ama tabi zevk yine sizin.
-Krevin kıvamı biraz koyu olmalı yoksa piştikten sonra çıtır çıtır olur.
-İsterseniz tuz eklemeyip pankek olarakda yiyebilirsiniz.
-İçinde mısırunu olduğu için doyurucu oluyor,fazla yapmayın ki israf olmasın.