19 Kasım 2014 Çarşamba



31 Ekim'de Çiğdem Seferoğlu ve Yunus Emre Akkor şeflerimizin davetlisi olarak blogger/iger kahvaltı buluşmasındaydık.Ağırdan alan ben kahvaltının detaylarını ancak yazabiliyorum.

Yunus Şefi hepiniz biliyorsunuzdur,bilmeyenler için anlatayım kendisi Osmanlı Saray Mutfağıyla ilgilenen,bunun üzerine çalışmalar yapan ,“Yemek kitapları Nobel’i” diye de adlandırılan Gourmand Yemek Kitapları Ödülü alan bir şef.Bizleri de Osmanlı Mutfağı üzerine farkındalığımızın artması için biraraya getirdi.

Osmanlı Mutfağı o kadar muazzam bir kültüre sahip ki ne yazık ki biz tam idrakinde değiliz.Saraya gelen misafirin statüsüne göre sofra hazırlandığını,sofraya konulan her bir materyalin bir anlamı olduğunu bilmiyordum.Padişahlarımızın ağır yemeklerden önce gül şerbeti içtiğini ve bunun hazmı kolaylaştırdığını duyunca çok şaşırdım.Mesela sarayda her yemeğin aşçısı farklı olurmuş.Helvayı bir aşçı,eti başka 
aşçı,pilavı başka aşçı pişirirmiş.Mesela 
bademin,nişastanın kaslara verdiği zararı azalttığını ve bu yüzden sarayda sık kullanıldığını biliyor muydunuz.Daha neler neler ...





Yunus Emre Akkor'un yayınlanan birçok kitabı mevcut.Osmanlu Mutfağıyla ilgili bilgilerini ve leziz tariflerini öğrenmek isterseniz şefin kitaplarından sizlerde kitaplığınızda bulundurun derim.Ayrıca Çiğdem Seferoğlu'yla birlikte hazırladıkları Kolay ve Pratik Ev Yapımı Dondurmalar - Sorbeler ve Soslar kitabında çocuklarımız ve bizler için harika reçeteler mevcut.




Bu kitapta ilk basılı Türkçe yemek kitabı.




Bu enfes makaronları Işıl Yalçıner bizler için hazırlamış.Hayatımda yediğim en lezzetli makarondu.




11 Kasım 2014 Salı

Bugün arkadaşlarım kahvaltıda misafirlerimdi.Onlarla beraber çoluk,çocuk çok güzel vakit geçirdik.Sinem İnci'nin sabahtan beri "akidişiiiiimmm akidiiiiişiiiiim " diye dolanmalarını düşünürsek ne kadar mutlu olduğunu görebiliriz.


Bu salatada benim kısır,patates salatasından sonra favorim salatamdır.

 NOHUT SALATASI (4-6 kişilik)
REÇETE
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı bulgur
2 bağ roka
1/2 bağ tere
1/2 bağ maydanoz
1/2 bağ taze soğan 
2 tane kırmızı biber
2 havuç rendesi
2.5 limonun suyu
Tuz,yağ,kırmızı biber,karabiber,sumak

YAPILIŞI
-Nohutu haşlayın,bulgurları üstünü geçecek kadar haşlayın.
-Yeşillikleri ince ince doğrayın.Biberi doğrayın.
-Tüm malzemeleri karıştırın.En son baharatları ve limon suyunu ekleyin..Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI
-Limonun sayısının fazla olması sizi şaşırtmasın.Bu salata ekşiyi kaldırıyor.
-Bu salatayı ben marulla da denedim ama tadını beğenmedim.O yüzden rokayı tercih edin derim.




Peynir tabağı.Bizimkilerden şekli biraz bozulsada .


Krebinize kahve koymayı denediniz mi?Bi denesenize  :))

KAHVELİ PANKEK (4-6 kişilik)
REÇETE
2 yumurta
1 su bardağı süt
1,5 veya 2 su bardağı un
2 paket granül kahve (nescafe)
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı yağ

YAPILIŞI
-Yumurta ve şekeri çırpın.Sütü ekleyin çırpmaya devam edin.
-Kahve ve unu ekleyin.Kıvamı bozadan hallice olacak.
-Tavayı ısıtıp krepten bir kepçe alın,tavaya dökün.Arkalı önlü pişirin.Meyve veya reçellerle servis yapabilirsiniz.

9 Kasım 2014 Pazar

Pazar günlerini hem çok severim hem hiç sevmem.Yani daha doğrusu eğer o pazar yoğun geçecekse harika bir gündür.Ama eğer evde oturacaksam o pazar bitmezde bitmez.Yine de her halükarda pazar günlerinin en sevdiğim saatiiiiiiiiiiiiiiiiiii eveeeeeeeeeeeeetttt bildiniz kahvaltı saatidir.Haftaiçi de güzel sofra hazırlamaya çalışırım ama haftasonlarının yeri ayrıdır.Bugün bu sofra için değişik bir tarif hazırladım;mısırunlu krep.Tadını beğendik ailece.

MISIR UNLU KREP (4 kişilik )
REÇETE
1 veya 1.5 su bardağı süt
1/2 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı un
1 yumurta
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı kabartma tozu

YAPILŞI
-Yumurta ve sütü çırpın.Diğer malzemeleri eleyerek ekleyin.
-Tavanızı ısıtın krepten kepçeyle bir miktar alıp tavaya koyun.arkalı önlü pişirin.

PÜF NOKTASI
-Mısır ununu fazla koyarsanız biraz acılık veriyor.Ama tabi zevk yine sizin.
-Krevin kıvamı biraz koyu olmalı yoksa piştikten sonra çıtır çıtır olur.
-İsterseniz tuz eklemeyip pankek olarakda yiyebilirsiniz.
-İçinde mısırunu olduğu için doyurucu oluyor,fazla yapmayın ki israf olmasın.




8 Kasım 2014 Cumartesi



Bırrrrr Ankaraya kış gelmiş arkadaşlar.Hava buz gibi.Güya güneşli ama ııııııııı çok soğuk.Değil iliklerim dnalarıma kadar üşüdüm.İşte tam da bu soğuklarda insanın eli hep sıcak şeylere gidiyorken ben de fırsattan istifade çorba yapayım dedim.Hem ısımızı artırsın hem folikasitimizi dengelesin hem de karnımızı doyursun isterseniz e hadi o zaman doğruuuu mutfağa reçeteyi uygulamaya .

BULGUR ÇORBASI (3-4 kişilik)
REÇETE
4 yemek kaşığı ince bulgur
1 su bardağı et suyu
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tane soğan
1 yemek kaşığı un
Tuz,karabiber

YAPILIŞI
-Soğanı küçücük küp halinde doğrayın.Tencereye yağı koyun,eritin,soğanları ekleyip kavurun.Unu ekleyip kavurmaya devam edin.
-Et suyunu ve normal suyu ekleyip karıştırın.Kaynamaya başlayınca bulgurları koyun.Servisten önce tuzunu ekleyin.Hadi bakalım kolay gelsin.


Kalbinizin ritmini bozmayın olur mu?Sizi negatifliğin girdabına çekmeye çalışanlara aldırmayın.Kulak tıkayın sürekli sizi aşağı çekmeye azmetmiş insanlara.Varsın herkes kendi güzergahında yol alsın.Her kişinin yeşereceği bir toprak elbette vardır.Sabırla,tevekkülle,duayla ve mutluluk bereketiyle bekleyin.O dualarınızda beni de unutmayın emi ...


Köri soslu tavuk,spagetti ve salata üçlemesi.Köri baharatıyla ilk kez eşimle çıktığımız bir seyahette tanışmıştım.Tavuk yemeğinin üzerine sos olarak dökmüşlerdi ve yemeye kıyamamıştım.Daha önce niye farketmedim ki bu baharatı diye hayıflanmıştım.Şimdi her tavuk yemeğine eklerim.Sizlere de tavsiye ederim efendim.


KÖRİ SOSU
REÇETE
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı karabiber
Kaju
Tuz
Maydanoz

YAPILIŞI
-Tencereye unu ve yağları ekleyip unun kokusu yayılmaya başlayana kadar kavurun(ortalama 5 dk).
-Ocağın altını kısıp sütü ve suyu ekleyip hızlı hızlı karıştırın.Baharatları ve tuzu ekledikten sonra eğer sosunuz pütürlüyse blendırdan geçirin.
-Ben bu sosu tavuklara yakıştıdığım için sotelenmiş tavukların üstüne döküp en üstünede ince doğranmış kaju fıstığı ve maydanoz ekliyorum.

7 Kasım 2014 Cuma

Aşure aşure olalı ancak bu kadar süslenmiştir.Bu sene arkadaşlarım için Houte Couture özel çalıştım aşurelerimde.Şekerli,az şekerli,yemişi bol,meyvesi bol ve tarçınsız olarak  farklı çeşitlerde aşure pişirdim.

Bu aşurelerde eşimin işyerindeki arkadaşları için hazırladığım aşure kavanozlarım.

AŞURE (20 kişilik)
REÇETE
4 su bardağı buğday
1.5 su bardağı nohut
1.5 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
1 su bardağı kuru üzüm
1 paketkuş üzümü
3 kg şeker
1 portakalrendesi
10 tane karanfil
5 tane çubuk tarçın
1 tane nar 
1 su bardağı tuzlu fıstık
1 çay bardağı fındık


YAPILIŞI
-Pirinç,buğday,nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda akşamdan üstünü geçecek kadar su koyup ıslatın.
-Kuru meyveleri küp küp doğrayın bir tencereye koyun.Kuş üzümünü ve kuru üzümü de ekleyip üzerini geçecek kadar su ekleyip ıslatın.
-Sabah aşureyi pişireceğiniz zaman buğdayı,nohutu,pirinci ve fasulyeyi ayrı ayrı pişirin.Kuru meyveleri de bir tencereye koyup 15 dakika pişirin.Hepsi piştikten sonra büyük bir tencereye (ya da benim gibi 2 tencerede ) buğdayı koyun.10 dk kaynattıktan sonra fasulye ve nohutu ekleyip kaynatmaya devam edin.Şekeri ekleyin.eğer bu aşamada malzemelerin çok katı olduğunu 
düşünüyorsanız azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.10 dakika daha kaynattıktan sonra kuru meyveleri ekleyin.Kaynatmaya devamedin.Karanfil,tarçın,portakal rendesini ekleyin.Servis yapmadan önce kuruyemişleri de ekleyin.En son üstüne nar ekleyebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
-Aşure (hazırlık aşamalarını saymazsak )toplam 45 dakikada pişiyor.Ama tabi bu süre malzemelerinizin cinsine göre uzayıp,kısalabilir.Ben bir sefer aşureyi 20 dakikada kaynatmıştım.
-Eğer aşureyi yerken ağzınıza gelen karanfil tadında siz de benim gibi rahatsız olanlardansanız size bir püf veriyim.Küçük bir tüle karanfilleri koyup ağzını iple bağlayıp tencereye atabilirsiniz.Tatlınız piştikten sonra o tülü alırsınız.

-Aşureye şekeri koyduktan sonra tatlı biraz sulanıyor,suyu eklerken bunu gözönüne alın.
-Aşureye ben meyvenin suyunu eklemiyorum çünkü 
aşureyi karartıyor.Tatlınızın beyaz beyaz durması için bir miktar süt ekleyebilirsiniz.