26 Ocak 2015 Pazartesi


Yer elmasının türlü türlü reçeteleri mevcut.Salatası yapılıyor,haşlama olarak yeniliyor.Ben de bu kez yemeğini yaptım.Tadını biz çok beğendik,bakalım sizde beğenecek misiniz.

PORTAKALLI ZEYTINYAĞLI YER ELMASI (2 kişilik)
REÇETE
1/2 kg yer elması
1 adet soğan
1 adet turuncu havuç
1 adet siyahhavuç
1 portakal suyu
1 limon suyu
Zeytinyağı,tuz,1 kesme şeker

YAPILIŞI
-Yer elmalarının ve havuçların kabuklarını soyun.Büyük olanları kesin,küçük olanları bütün olarak kullanın.
-Soğanı küp küp doğrayın.Tencereye yağı koyun.Soğanı atın.Kavurmaya başlayın.Küçük yuvarlak olarak kestiğiniz havuçları ekleyin.5 dkdaha kavurduktan sonra yerelmalarını da atın.
-Biraz daha kavurduktan sonra portakal ve limon suyunu ekleyin.Eğer suyu az gelirse yerelmalarının üstünü geçecek kadar su ekleyebilirsiniz.
-Tuzunuve şekerini de attıktan sonra pişirin.Havuçlar pişince ocağın altını kapatın.Ilık ya da sıcak servis edin.Afiyet olsun.

PÜN NOKTASI
-Yer elmalarını soyduktan sonra kararmamaları için suyun içinde bekletebilirsiniz.
-Eğer siyah havuç kullanacaksanız rengini yemeğin suyuna veriyor.Baştan uyarıyım.Bööyyle pespembe bir yemek oluyor.

Şu tepsiden bir dilim keki çıkartırken zorlandığım kadar Edison ampulü bulurken zorlanmamıştır.Kabus gibi yemin ediyorum ya :):):)



TİRAMİSU (6 kişilik)
REÇETE
5 Adet yumurta
1 Tutam tuz
2,5 Çay bardağı şeker 
3 Çay bardağı un 
2 Yemek kaşığı kaynar su
1 Paket kabartma tozu

KREMA
4 su bardağısüt
1su bardağışeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
Vanilya
Bir parça bitterçikolata (40 gr)
100 gr labne 

ISLATMAK İÇİN
1 su bardağı süt
2 kaşıkgranül kahve
1 tatlı kaşığı türkkahvesi

YAPILIŞI
-Yumurtaların beyazlarını ayırın.Beyazlarını tuzla,sarılarını şekerle ayrı ayrı çırpın.Dahasonra bunları bir kapta birleştirin.Geri kalan malzemeleri ekleyin.Çırpın.Yağlanmış tepsiye döküp 180 derece fırında 15-20 dk pişirin.Kürdan testinden sonra fırından alın.
-Krema için labne hariç tümmalzemeleri karıştırıp ocakta pişirin.Krema biraz ılınınca labneyi ekleyin.
-Kek ılınınca ortadan ikiye ayırın.Kahveli sütle ıslatın.kremaın bir kısmını kekin üstüne dökün.Kalan keki üstüne yerleştirin.Tekrar ıslatın ve kalan kremayı dökün.En üstünü kakaoyla kaplayın(süzgeç kullanabilirsiniz.)Hadi bakem afiyet olsun.

Kahvaltıyı hazırlarken eşim "Allah instagram ve blog takipçilerinden razı olsun.Onlar sayesinde harika mamalar yiyoruz " dedi.Te Allaaaaahım ya sanki önceden hazırlanmıyordu .


Kış aylarını da çok severim ama bahar gelsin bir an önce.Kırlarda koşalım,kainatın ve kendimizin yeniden dirildiğine şahit olalım.


MISIRUNLU KEK (6 kişilik)
REÇETE
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı beyaz peynirk
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı  karabiber,tuz
yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI
-Yumurta ve yoğurtu çırpın.Başka bir kapta limon suyunu ve kabartma tozunu kabarttırın.Yumurtalı karışıma yağ,peynir,baharatlar,doğranmış yeşillikleri ekleyin.Karıştırmaya devam edin.Daha sonra unları ve kabartma tozunu ekleyin.
-Yağlanmış tepsiye karışımı dökün.180 derecede 15 dakika (ama tabi siz yine de pişmesine bakın) pişirin.





PANKEK 
REÇETE (4 kişilik)
2 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
-Tüm malzemeleri ekleyip mikserle karıştırın.
-Tavaya kepçe yardımıyla krepten dökün,pişirin.
-Piştikten sonra kalp kurabiye kalıbıyla şekil çıkartın.Iki krep arasına çikolata sürüp üst üste koyun.Afiyet olsun.



KARAMELLI SNICKERS KURABİYE (5 kişilik )
REÇETE
1 su bardağışeker
100 gr tereyağı 
200 ml krema
Vanilya
1 yumurta
1 çay bardağı fıstık
Aldığı kadar un(3 su bardağı kullandım)

SÜSLEMEK İÇİN
Bitter çikolata,beyazçikolata
Fındık,fıstık,ceviz

YAPILIŞI
-Şekeri tavaya alın kavurmaya başlayın,Yaklaşık 2 dakika sonra şekerler karamel olmaya başlıyor.Fazla yakmadan tereyağı ve kremayı ekleyin.
-Karışım ılınınca bir kaba alın.İçine yumurtayı ekleyin.Vanilyayı ve fıstığı koyun.Azar azar unu ekleyin.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Tırtıl şeklinde ya da istediğiniz şekilde şekillendirip tepsiye koyun.180 derecede 10 dakika pişirin.Çok hızlıpişiyor,dikkatli olun.
-Bir tarafta benmari usulü çikolatayı eritin.Pişen kurabiyelerinizi çikolataya ve fıstığa batırın,servis edin.hadi bakalım afiyet olsun🙊👌

Tartı genelde kurabiye olarak yaparız.Ama bu şekilde kek şeklinde olunca da harika oluyor.Deneyin bence :):):)



VİŞNELİ TART (8-10 kişilik)
REÇETE
TART
100 gr erimiş tereyağı
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu,vanilya
1 subardağı ve 2 yemek kaşığı un

KREMA
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
Vanilya
100 gr labne

VİŞNE SOSU
250 gr vişne
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı su
1/2 su bardağı şeker

YAPILIŞI
-Tart hamuru için şeker ve yumurtayı çırpın.Un kabartma tozu ve vanilya hariç diğer malzemeleri ekleyin,çırpın.Daha sonra gerikalan malzemeleri ekleyip kaşıkla karıştırın.Tart kalıbını yağlayıp hamuru dökün.170 derecede 15-20 da pişirin.
-Diğer taraftan kremayı hazırlayın.Yumurta ve şekeri çırpın.Labne hariç diğer malzemelri ekleyip pişirin.Krema pişip ılınınca labneyi ekleyin.
-Pişmiş tartınızı kalıptan çıkarın.Kremayı ortasındaki çukura dökün.Üstüne soğumuş kremayı dökün.
-Başka bir tarafta vişne sosunu hazırlayın.Vişnelerin üstüne şekeri koyup kısık ateşte Vişnelerin sulanmasını bekleyin.Sulanınca nişastayı suyla açıp Vişnelerin üstüne dökün.Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.Ilıtıp kremanın üstüne dökün.1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edin.
Ku
Ispanak yemeyen çocuklara ıspanağı yedirmek için değişik bir tarif.

ISPANAKLI KURABIYE (4kişilik )
REÇETE
1.5 su bardağı ıspanak
1.5 su bardağı böğürtlen
2 yemek kaşığı su
1/2 çay kaşığı karbonat,tuz
8 yemek kaşığı tereyağı
1 yumurta
1/2 çay bardağı çikolata
1 çay kaşığı limon suyu
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1/2 su bardağı şeker

YAPILIŞI
-Ispanak,böğürtlen,limon suyu,su ve böğürtleni blendırdan geçirip.Yoğurmaya kabına alın.İçine oda sıcaklığındaki tereyağını(fazla yumuşak olmicak) ve yumurtayı ekleyin.Kaşıkla karıştırın.
-Bir tarafta katıları (un,karbonat,kakao,tuz,şeker) karıştırın ve karışıma ekleyin.
-Hamurunuz cıvık olmicak,biraz katı olacak.Kaşıkla şekil verip fırın tepsinize koyun.180 derecede 20 dk pişirin.

PÜF NOKTASI
-Pişerken kurabiyenin içindeki yağ eriyor.Bu sizi şaşırtmasın.
-Biraz hızlı pişen bir kurabiye.Pişerken başında bekleyin derim.
-Herkes çocuğunu iyi bilir.Eğer çocuğunuz kurabiyeyi yerken böğürtlenin çekirdeklerinden rahatsız olacaksa kurabiyenize fındık,ceviz ekleyebilirsiniz.
-Kurabiyede kesinlikle ıspanak tadı gelmiyor.Aynı ıspanaklı kek gibi😉



HINDISTAN CEVIZLI KURABIYE (6-8 kişilik )
REÇETE
2 yumurta (sarılar içine )
1/2 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket tereyağı
1 çay bardağı hindistan cevizi
3 su bardağı un

YAPILIŞI
-Yumurtaların sarılarını kaba koyun.Oda sıcaklığında erimiş yağı ve pudra şekerini de ekleyip yoğurun.Daha sonra geri kalan malzemeleri koyun.Yoğurun.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.Önce yumurta Akın'a sonra hindistan cevizine bulayın.Yağlanmış tepsiye koyup fırına verin.180 derecede 10 dk pişirin.


HINDISTANCEVIZLI KEK (8 kişilik )
REÇETE
3 yumurta
 1 su bardağı toz şeker 
Yarım su bardağı sıvı yağ 
2 cay bardağı süt 
1 yemek kaşığı  kakao 
1 paket vanilya,kabartma tozu
 2,5 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi

YAPILIŞI
-Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Daha sonra sıvı malzemeleri ekleyip karıştırın.Katı malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edin.En son hindistan cevizini atıp yağlanmış fırın tepsinize dökün.180 derecede 20-25 dk pişirin.Kürdan testinden sonra fırından çıkarın.

PÜF NOKTASI
-Hindistan cevizini kek karışımının içine dökebileceğiniz gibi,kek harcını ikiye bölüp bir kısmını tepsiye koyup hindistan cevizi+pudra şekeri karışımını döküp daha sonra kalan kek hamurunu da onun üstüne dökerek pişirebilirsiniz.