23 Ekim 2014 Perşembe

Etrafımdakileri mutlu görünce ben de mutlu oluyorum.Bu kahvaltıyıda eşime hazırlamıştım .Gönül isterdi ki ben oturayım bu masaya ama hissediyorum o günlerde gelecek .:)))

AŞK KREPLERİ (2 kişilik)
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1.5/2 su bardağı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir çay kaşığı kabartma tozu
Tuz

YAPILIŞI
-tümmalzemeleri ekleyip çırpıcıyla karıştırın.Sıkma torbanıza ya da buzdolabı poşetine koyup kenarını kesin.
-Tavayı ısıtın.Hangi harfi çalışmak istiyorsanız onun şeklini tavaya sıkın.Tavanın altını kısıp pişmesini bekleyin.(ortalama 1,1.5 dakikada pişiyor)İsterseniz tersini çeviripte pişirebilirsiniz.Ben biraz beyaz kalmasını istediğim için sadece bir tarafını pişirdim.

PÜF NOKTASI
-Krebinizin kıvamının biraz katı olması lazım.Torbaya koymadan önce kıvamını anlamak için tezgaha biraz boşaltın kalıp gibi kalıp dağılmıyorsa kıvam tamamdır👍
-Pembe kalpleri de krepten biraz ayırıp gıda boyası kattım.Normal krep gibi pişirip kalp kalıplarla kestim.
Ayşenur'un buzdolabından bildiriyorum.Burası çok eğlenceli bir yer.Herkes mutlu,mütebessim,yumurtalar bile :))Hayatın tüm olumsuzluklarına rağmen gülümsemek işte bu kadar kolay.Hayatınızın her anına gülümsemeyi ekleyin lütfen.Yaşamınızın  kalitesinin arttğını görmek inanın mutluluk verici .
Bir takım terapisel hareketler bunlar.Akrilik boyalarımın arta kalanlarıyla yumurtalarımı boyadım.Dolabı her açtığımda bu fıstıklarla karşılaşmak acaip mutluluk verici,tavsiye ederim.


Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı evet.Kahvaltı hem zindelik hem de mutluluk veriyor.

KREP
REÇETE (4 kişilik)
2 yumurta
1 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
-Tüm malzemeleri ekleyip mikserle karıştırın.
-Tavaya kepçe yardımıyla krepten dökün,pişirin.
-Piştikten sonra servis tabağına alın.

Misafir soframın meyve tabağıydı bu gördüğünüz.Hem fazla yer kaplamadı masada hem de çok görsel oldu.
KREM ŞANTİLİ POĞAÇA
REÇETE
2 yumurta (birinin sarısı üstüne)
200 gr erimiş tereyagı
1 paket kabartma tozu
1 paket maya
1 su bardağı ılık süt
2 kaşık tuz
1 poşet toz krem şanti
Peynir,zeytin,kıyma

YAPILIŞI
Ilı sütün içine maya ve krem şantiyi dökün,karıştırın.Daha sonra iç harç hariç diğer malzemeleri döküp karıştırın.Küçük şekiller verin,tepsiye yerleştirin.180 derece fırında üzeri kızarana kadar(ortalama 30-45 dk) pişirin.Afiyet olsun
Çileklerinizinde şımarmaya hakkı var amadeğil mi :))
DOLGULU ÇİLEKLER
REÇETE
1/2 kg çilek
1 kase çırpılmış krem şanti
Nane
YAPILIŞI
-Çileklerin alt ve üst ksıımlarını kesin.Çileklerin içini oyun.
-Krem şanti torbasına şantiyi koyup çileklerin içini doldurun.Naneyle süsleyin.



22 Ekim 2014 Çarşamba

Bisküvi toplarını bir de meyveli deneyin 

BİSKÜVİ TOPLARI
REÇETE
2 paket bisküvi
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı kakao
1/2 çay bardağı fındık
1 adet muz
1/2 adet şeftali
1 portakal rendesi

YAPILIŞI
-Bisküvileri blendırdan geçirip un haline getirin.Bir kaba koyun,üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğurun.
-Hamur haline geldikten sonra elinizi biraz ıslatıp yuvarlak şekiller verin.İsterseniz kakoya yada 
Küçük yaşlardan itibaren çoğumuz dantelle büyümüşüzdür.Telefonun üstündeki danteller,televizyonun dantel örtüleri,koltuklar kirlenmesin diye kenarlara asılan danteller.Sehpa ve masalardakileri saymıyorum bile.Siz de eğer benim gibi danteli ince ayrıntılarda seviyorsanız çıkarın o vakit sandıklarda duran çeyizlerinizi kekleri süslüyoruz :)))Amanın Ayşenur naptın güzelim dantellere kıyılır mı demeyin.Şaka yapıyorum tabi ki.Tuhafiyelerde bulabileceğiniz bu şık hazır dantel şeritlerle keklerinizi,kurabiyelerinizi,çay bardaklarınızı şımartabilirsiniz.Benim retro ruhlu kekimde böyle ortaya çıktı işte :))Tarif tarif diye meraklanan sesleri duyabiliyorum o zaman gelsin Retro Ruhlu Esmet Kekimiz.

ESMER GÜZELİ
REÇETE
3 yumurt
1.5 çay bardağı şeker
1.5 çay bardağı süt
1.5 çay bardağı sıvıyağ
1.5 paket kabartma tozu
3 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Vanilya
1 paket çikolata sosu

SOS
2 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı kakao
1/2 çay bardağı şeker

YAPILIŞI
-Yumurta ve şekerleri çırpın.Diğer malzemeleri ekleyip çırpmaya devam edin.
-Yağlanmış tepsiye döküp 180 derecede pişirin.Ortalama 25 dakikada pişiyor.Kürdanla pişip pişmediğini kontrol edip fırından alın.
-Sosun malzemelerini bir tencereye koyun.Şeker eriyene kadar ısıtın.sonra kapatın.
-Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı gittikten sonra sosu dökün.Afiyet olsun.

18 Ekim 2014 Cumartesi

Karpuz mevsimi her ne kadar geçmiş olsada bu,tarifi yapmayacağınız anlamına gelmiyor.Yaşayacak saatleriniz varsa elbet yaz mevsimi de gelecektir :))İşte o zamanlar geldiğinde beni ve bu tarifimi hatırlayın tamam mı :)
KARPUZ SUYU
REÇETE
4 dilim karpuz
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı şeker
1 çaybardağı sıcak su
YAPILIŞI
-Karpuzları kabuklaırndan ayırıp robottan geçirin,
-Şekeri sıcak suda eritin.
-Tüm malzemeleri karıştırın,tülbentten geçirin.Servise hazır bir karpuz suyunuz varartık :)



Bu fotoğrafta kırılan su sebilimi yad etmek için efendim.Kendileri eşim olan zatı muhterem tarafından yanlışlıkla (!) düşürülerek kırılmıştır.Ben de parçaları toplarken musluğu,kapağı ve ayağını atmaya kıyamadım.Bir gün ilerde lazım olur dedim.Karpuz suyunu hazırlarken nasıl foto çeksem acaba diye düşünürken aklıma bu kare geldi veee hemen bende ampuller şıkşıkışık yandı.Karpuzu içini tamamen çıkarıp (alt kısmında biraz bıraktım ki suyu sızmasın) karpuz suyuna ilave ettim.Karpuzum tam ortasından musluğumu geçirdim.Altına da sebilin ayağı.Oldu mu sana Karpuz Çeşmesi :)Biz içmelere doyamadık efendim,sizi bilmem.Bundan sonra birşey atarsam iki olsun :)Derya Baykal'a döneceğim yakında :)




Parkımıza yeni bir çardak geldi yazın başında.Tüm yaz boyunca çoluk,çocuk hepimiz tepine tepine kullandık :)) Sonra niye bunun açılışını yapmıyoruz ki dedik veee hemen minik bir organizasyonla çardağımızı açtık.Hepimize hayırlı,uğurlu olsun artık :)

Biz de hiç bitmeyen partilerden Çardak Açılış Partisi'ne bendeniz de patates çanaklarıyla katıldım.Herkes bir çeşit yapıp getirince bol yiyecekli,bol görselli bir sofra oldu.

PATATES ÇANAĞI(8-10 kişilik )
Reçete
8 tane orta boy patates
3 tane havuç
1/2 bağ taze soğan
1 bağ maydanoz
1/2 bağ nane
Limon
Tuz,yağ,karabiber,pulbiber,sumak
Sarımsaklı yoğurt


YAPILIŞI
-Patatesleri haşlayın,yeşillikler yıkayıp doğrayın.Havucu rendeleyin.
-Pişen patateslerin kabuklarını soyup kabın içinde elinizle hamur gibi yoğurun.Yeşillikleri de içine katıp diğer malzemelerle birlikte yoğurun.
-Elinize ceviz büyüklüğünde alıp yuvarlayın.Ortasına parmağınızla biraz bastırıp çukurlaştırın.
-Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
-Eğer arzu ederseniz çukurlara pişmiş kıymada koyabilirsiniz.


Nazlı'nın yaptığı kısır.Sunuma dikkat yanlız.Kek kalıbıyla şekil vermiş.

Melike'nin süslü poğaçaları bunlar da :)Poğaçaya çöp şiş geçirip kurdeleyle süslemiş.
Elif'in eticinlerle süslenmiş pastası .

17 Ekim 2014 Cuma


Küçükken ne çok yerdik kardeşlerimle bu kurabiyeden.Şimdi ben büyüdüm de kendi kızımın arkadaşlarına yapıyorum:))


NİŞASTA KURABİYESİ (mantar kurabiyesi) (4-6 kişilik)
REÇETE
1 paket tereyağı (250 gr)
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket buğday nişastası (200 gr)
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı un

YAPILIŞI
-Yumuşamış yağı,şekeri,yumurtayı karıştırıp krem haline getirin.
-Unu,nişastayı ve kabartma tozunu ekleyip hamur elde edin.
-Ceviz büyüklüğünde alıp istediğiniz şekli verin.
-Mantar şekli  için bir şişenin kapağını önce kakaoya sonra kurabiye hamurlarına batırıp şekil verdirebilirsiniz.
-tepsiye koyduktan sonra ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri beyazlaşana kadar (benimkiler 12 dakikada pişti) pişirin.
-Servis sırasında pudra şekeri dökebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
-Kurabiyelerin piştiğine karar veremiyorsanız bir tane kurabiyeyi ortadan kesin.eğer içi çiğ durmuyorsa yani hamur gibi gözükmüyorsa pişmiş demektir.Kurabiyenin yumuşak olması sizi yanıltmasın.Soğuduktan sonra katılaşıyor.






16Ekim Dünya Ekmek Günü'ymüş efendim.Hepimize hayırlı,uğurlu olsun.Ben de o gün misafirlerim olduğu için ekmek yerine ekmeğin teyze kızı olan poğaçalarla  katıldım  kutlamalara :))Bu kez poğaçalarımı muffin kalıbında pişirdim.Hepsinin aynı ayarda çıkması çok hoşuma gitti.Bundan sonra yeni yöntemim muffin kaıbıdır efendim :))




PUFİDİK POĞAÇA
REÇETE
2 yumurta (beyazı içine)
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Un
İç için
Tereağı
Peynir,maydanoz


                                        

YAPILIŞI
-sütü ve suyu ılıtıp kaba koyun.Yaş mayayı ekleyin,şekerle birlikte hepsini karıştırın.daha sonra diğer malzemeleri ekleyip hamur elde edin.
-Kabınızın ağzını örtüp dinlenmesini,mayalanmasını bekleyin.ben yarım saat beklettim.
-Mayalanan hamurdan ceviz küçüklüğünde parçalar alıp içine tereyağından bir parça koyun.Peyniri de koyup şekil verin.
-Şekillenen hamurları yağlanmış muffin kalıbına koyun.Üzerine yumurta sarılarını ve susamları döküp tepside mayalanmasını sağlayın.
-150 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.(eğer pişmezse süreyi uzatabilirsiniz)








Geçen gün arkadaşlarla konuşuyorduk.Sürekli farklı tarifler yapmaya çalışmaktan klasik tariflere ara verdiğimizi farkettik.Ben de fırsattan istifade arkadaşlarımı çağırıp 90lar partisi yaptım.O yıllarda yediğimiz,damak belleğimize yer etmiş tarifleri yaptım.Islak kekte bunlardan biriydi :)) 

ISLAK KEK
REÇETE (8 kişilik )
4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı kakao
1,5 su bardağı kadar süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
vanilya
kabartma tozu

-Şekerle yumurtayı beyazlaşana kadar çırpın.
-Daha sonra sütü,yağı, vanilyayı ve kakaoyu ekleyin. Bu karışımdan 1,5 su bardağını ayırıp kalan malzemeleri ekleyin. 
-Kek hamurunu yağlanmış tepsiye dökerek 180 derece ısıtılmış fırında 20 -25 dk pişirin. Fırından çıktıktan sonra ayırdığımız sosu üzerine dökün.Bu kadarcık 🙈Afiyet olsun…
-Keke kalp şeklini vermek için keke sosunu döktükten sonra dinlenmesini bekledim.Daha sonra orta boy kalp kurabiye kalıbıyla kekten parçalar alıp tabağa yeleştirdim.Üzerine de kalp şablonuyla pudra şekeri döktüm.

Kavun keserken çekirdeklerini çöpe atmaya kıyamayanlar el kaldırsın :)) O zaman bu tarif benim gibi olan sizlere de gelsin.Bundan sonra ne yapıyoruz,atmıyoruz.Kavunun çekirdeklerini de kullanıp israfı azaltmaya çalışıyoruz.

SÜBYE   (KAVUN ÇEKİRDEĞİ ŞERBETİ)
REÇETE
2 su bardağı kurutulmuş kavun çekirdeği
4 su bardağı su
1 su bardğı şeker

YAPILIŞI
-Kavun çekirdeklerini isterseniz kurutup isterseniz taze taze liflerinden ayırıp robottan geçirin.
-Tencerede su ve şekerle bir şerbet hazırlayın,kavunçekirdeklerini içine ekleyin.Yarım saat kadar pişirin.
-Şerbeti temiz bir tülbentten süzüp dolapta bekletin,soğuk servis edin.Hadi bakalım afiyet olsun.
Kreplerinizi biraz şımartmaya ne dersiniz.Onlarında güzel güzel süslenmeye hakkı var ama değil mi :))

PANKEK 
REÇETE (4 kişilik)
2 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ
                 


                 
YAPILIŞI
-Tüm malzemeleri ekleyip mikserle karıştırın.
-Tavaya kepçe yardımıyla krepten dökün,pişirin.
-Piştikten sonra kalp kurabiye kalıbıyla şekil çıkartın.Çıkarttığınız şekillerin arasına kahvaltılık çikolata sürüp üst üste koyun(1 şekil için 4tane kalpli krep kullandım ben).Servise hazır 👍



Çocukların her ortamda her şekilde kendilerini özel hissetmelerini çok önemsiyorum.O yüzden onların meyvesularını da hoşlarına gidecek şekilde süsledim.İşte bu gördükleriniz de Allah ne verdiyse içeceği.Suyun içine istediğiniz miktarda meyve koyup yapabilirsiniz.Şişelerin üzerindeki kapakları da kurabiyelerle yaptım.Kabarmayan herhangi bir kurabiye tarifiyle hamur yaptım,kapak büyüklüğünde şekil verip ortasını pipetlerin geçeceği kadar delik açıp pişirdim.

EV YAPIMI MEYVE SUYU
REÇETE
2 litre su
1 kase vişne
1 kase taze üzüm
1 kase doğranmış şeftali
1 kase doğranmış kayısı
1 su bardağı şeker
2 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1/2 limon suyu

YAPILIŞI
-Suyun içine tüm malzemeeleri koyup kaynatın.Piştikten sonra biraz dinlendirip süzgeçten geçirin.Servis edin.

Keklerinizi,kreplerinizi,meyvelerinizi,pastalarınızı şımartacak çok güzel bir süsleme tekniği;bayrak kürdan.Hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.Tek ihtiyacınız olan kürdan,renkli bant,makas.Hadi bakalım kolay gelsin.
Bu tarifi patatesle yapacağınız gibi peynir,peynir/maydanoz ikilisiyle de yapabilirsiniz.

BİBER SARMASI
REÇETE (8 kişilik)
6 adet kırmızı biber
2 adet patates
Bir tutam maydanoz,dereotu,taze soğan(ince doğranmış)
Tuz,karabiber,kırmızıbiber
Süslemek için taze soğan

YAPILIŞI
-Biberleri közleyin.Patatesleri haşlayın.İç harç için biber hariç tüm malzemeleri bir kaba koyup yoğurun.
-Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyun.Çok yavaş bir şekilde bıçakla sap kısmını kesin.Çekirdeklerini ayırın.iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.Bir biberden 2-3 tane çıkıyor.Ortasına patatesli harçtan koyup rulo yapın.
-Süslemek için de taze soğanları 2 dk sıcak suda haşlayın.Biberlere sarıp bağlayın.


Malum parti çocuk partisi olunca kısırı da onlara uygun bir şekilde servis etmek istedim.Sinem İnci'nin ortalıkta gezen legoları işimize yaradı anlayacağınız.Kısırı legolarla buluşturmadan önce tabi ki güzelce hijyenik hale getirdim.Legoları yağlayıp kısırı içine koydum.İyice sıkıştırıp servis tabağına ters çevirip vurarak çıkardım.Yanlız baştan uyarayım sıkışık zamanda yapmayın.Kalıptan çıkması biraz zor oluyor çünkü.Sonra canınızı sıkmasın durduk yere.


KISIR (6-8 kişilik)
REÇETE
2 su bardağı ince bulgur
1 bağ maydanoz
1/2 bağ dereotu
1 bağ taze soğan
1 adet marul
2 adet orta boy soğan
2 adet salatalık
1 kase doğranmış salatalık turşusu
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tuz
Kimyon,karabiber,pulbiber,nane
2 adet limon suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI
-İnce bulguru kaba alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip şişmesini bekleyin.ortalama 15 dakika yeterli olur.
-Kuru soğanları küp küp doğrayıp tavaya alın.biraz yağ ekleyip kavurun.Pembeleşince salçaları ekleyin.5 dakika daha kavurun.Islattığınız bulgurların üzerine bu karışımı döküp tüm bulgurlara bulaşmasını sağlayın.
-Tüm yeşillikleri ince ince doğrayın.Bulgurun üzerine ekleyin.Baharatları,turşuyu,küp doğranmış salatalığı,limon ve yağı ekleyip iyice harmanlayın.Biraz dinlendirip servis yapın.

PÜF NOKTASI
-Salçayla karıştırdığınız bulgurları yeşilliklerle buluşturmadan önce iyice soğumasını bekleyin ki yeşillikler ölmesin.
-Eğer akşamdan yapıp sosunu servis esnasında dökerseniz daha lezzetli olur.Akşamdan yapacağınız zaman hava almayan tupperware tarzı bir kapta saklamanız daha iyi olur.


"Okula Merhaba " partimizin bir diğer servisi ıspanak sarmasıydı.Bildiğiniz krebi ıspanak püresiyle yapıyorsunuz.Tadında hiç bir değişiklik olmuyor.Çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz.Üstündeki süslemeyi de renkli bantlarla yaptım.Nasıl yapıldığını SOFRATERAPİSİ bölümünden öğrenebilirsiniz.

ISPANAKLI SARMA
REÇETE (8/10 kişilik)
3 yumurta
2 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 su bardağı ıspanak püresi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,karabiber
İçi için süzme peynir/krem peynir/süzme yoğurt

YAPILIŞI
Ispanak püresinin yapılışı
-iki avuç ıspanağı yıkayıp saplarıyla birlikte kaynar suya koyup 5 dk haşlayın.Suyunu süzerek blendırdan geçirin.Eğer suyu az gelirse haşlama suyundan ekleyebilirsiniz.
-Krep için püre hariç tüm malzemeleri çiırpın,püre soğuyunca hamura ekleyin.Tavayı iyice ısıtıp krepten bir kepçe alıp pişirin.Ben krebi pişirirken altını biraz kısıp tek taraflı pişirdim..Rulo yapacağım için böyle yaptım ki sardığım zaman hepsi tek renk olsun ton farkı olmasın.
-Krepleri pişirdikten sonra arasına istediğiniz iç malzemesini sürüp kıvırın.Bıçakla iki parmak kalığında kesin.Servis tabağına alabilirsiniz.

PÜF NOKTASI
-Krebin kıvamı boza gibi olacak çok katı olursa sütle açabilirsiniz.Ya da çok cıvık olursa unla kıvamlaştırabilirsiniz.

Okullar açıldığı zaman Sinem İnci'nin arkadaşlarıyla "Okula Merhaba " partisi yaptık.Üşengeç ben bunları ancak yükleyebiliyorum.Kusura bakmayın.Bisküvi toplarına çocuklar bayıldılar.Yetiştiremedik valla .Evdeki eksiklikler yeni keşiflere sebep olurmuş ya.Evde cakepops çubuğu kalmayınca ben de renkli pipetleri kullandım.

BİSKÜVİ TOPLARI
REÇETE
2 paket bisküvi
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı kakao
1/2 çay bardağı fındık
1 adet muz
1/2 adet şeftali

YAPILIŞI
-Bisküvileri blendırdan geçirip un haline getirin.Bir kaba koyun,üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğurun.
-Hamur haline geldikten sonra elinizi biraz ıslatıp yuvarlak şekiller verin.İsterseniz kakoya yada hindistan cevizine batırabilirsiniz.Ben pastacılarda satılan pasta süsüyle süsledim.

PÜF NOKTASI
-Hamurun içinde bisküvi ve meyveler olduğu için şeker eklemedim.Eğer isterseniz koyabilirsiniz.
-Eğer hamur çok cıvık olursa biraz daha bisküvi unu ekleyebilirsiniz.

12 Ekim 2014 Pazar



Herkese merhabalar.Günler yoğun geçiyor hele de minik bir yavrunuz varsa .Daha çok instagramda takıldığım için burayı biraz ağırdan alıyor olabilirim ama hayır tabi ki bu böyle gitmeyecek:)Sahalara güzel bir dönüş yapacağım :))
Bu kanepeleri Sinem İnci için hazırladım.Tost ekmeğinin üçgen olacak şekilde kesip üzerine krem peynir ya da kahvaltılık lor peyniir sürüp salatalıklarla süsledim.Yemelere doyamadık ailecek.Tavsiyemdir.